Biografie

Amstelveen is mijn geboorteplaats. Mijn vader was architect en er was dus altijd veel tekenmateriaal in zijn atelier. Daar maakte ik graag gebruik van. Mijn vader nam me regelmatig mee naar musea, hij vond kunst heel belangrijk, maar ik vond strips veel leuker…

Die stripboeken spaarde ik, al mijn zakgeld ging eraan op. Ik reisde vaak naar België om mijn verzameling compleet te maken. Voor een werkstuk op de middelbare school ben ik Hergé, de tekenaar van Kuifje, in Brussel gaan opzoeken. Dat bezoek heeft veel indruk op mij gemaakt.

Ik wilde zelf graag ook striptekenaar worden.

Om verder te komen met tekenen ben ik naar de Vrije Academie in Den Haag gegaan. Daar volgde ik lessen modeltekenen en grafiek. Na het jaar Den Haag werd ik aangenomen op de Gerrit Rietveld academie, een kunstopleiding in Amsterdam.

Na het eerste algemene jaar koos ik voor het vak Illustratie, vooral door de inspirerende lessen van Carl Hollander, de bekende tekenaar van Pippi Langkous en De kleine kapitein.
Ook kreeg ik les van The Tjong Khing en van Waldemar Post, die ons meenam naar Artis.

Tekenen in de dierentuin vond ik heerlijk. Nog steeds zijn dieren een van mijn favoriete onderwerpen.
In 1982 studeerde ik af en op mijn eindexamen hingen al twee gedrukte boekomslagen, dat was mijn eerste echte opdracht. Na de academietijd heb ik met collega-illustratoren samen in een studio gewerkt. Ik ontmoette uitgeefster Martine Schaap, zo’n naam kon ik niet weerstaan… We kregen twee zonen, Doeke (1991) en Christiaan (1994). Tijdens het voorlezen merkte ik hoe leuk het is om voor jonge kinderen te tekenen.
Nu heb ik mijn studio thuis, in een rustig straatje in Almere.

Na bezoeken aan de internationale boekenbeurs van Bologna, kreeg ik ook opdrachten uit andere landen, zoals Duitsland en Engeland. Ook zijn er boeken vertaald in het Koreaans, Deens,  Chinees en Japans.
En een oude droom kwam toch nog uit toen ik voor een Amerikaans kindertijdschift een maandelijkse strip mocht maken. Deze strip, Mop and Family, heeft tien jaar in het blad Ladybug gestaan.

Ik ga ook naar buiten om te schilderen. Ik maak schilderijen in de stad, vaak op industriële locaties en in de havens. Het Amsterdams gemeentearchief kocht verschillende werken aan. Maar ik schilder ook graag landschappen. En dan denk ik nog regelmatig terug aan de vele museum bezoeken met mijn vader!