Mijn Japanse avontuur zit erop!

De afgelopen weken bezocht ik vijf keer internationale scholen in en rond Tokio, waar ik vertelde over mijn werk. In de art-class daarna tekenden de kinderen dieren of huizen en maakten ze pop-up kaarten.

Ik bezocht Sendai en Ishinomaki, twee door de Tsunami van 2011 zwaar getroffen plaatsen. De beelden van de weggeslagen huizen maakten diepe indruk op mij.


Het tweede onderdeel van mijn reis was het volgen van de beroemde Tokaido handelsroute en 24 van de 55 stations vastleggen in schilderijen.
Ik ging op pad met alleen een Japanse Ov-kaart en wat plattegronden. Het beginpunt van de route is de Nihonbashi brug in Tokio, een oude brug met een snelweg eroverheen, een bizar beeld.

Het volgende station dat ik aandeed, Mishima. lag verder het land in. Daar trof ik bij de ingang van een tempel, de zelfde Torii (toegangspoort) als op de oude prent van Hiroshige. Maar nu staat hij in een hedendaagse setting met stoplicht. Zo wil ik de route vastleggen.
In de oude prenten waden de reizigers vaak door de brede rivieren of ze lieten zich dragen. Bruggen mochten niet gebouwd worden uit angst voor oprukkende vijanden. Nu zijn die bruggen er wel, in blauw of groen geschilderd staal.
De prachtige landschappen met bergen, soms de beroemde berg Fuji, gaan nu verscholen achter industrie of nieuwbouw. Minder pittoresk, maar interessant om te zien.
Zo maak ik de serie af met bruggen, bijzondere huizen en bootjes en ontstaat een beeld van Japan zoals het er nu uitziet.
Tot mijn verbazing kijken mijn Japanse vrienden naar mijn schilderijen. Ze vinden het een bijzonder project en vragen mij om nu de serie toch helemaal af te maken. Ook de galerie in Tokio is geïnteresseerd in het totale project, dat zijn nog 31 beelden!
Ik moet dus volgend jaar wel terug om het af te maken…

Met dank aan de Nederlandse ambassade in Tokio, voor het deels mogelijk maken van dit project.
Alle Tokaido-schilderijen staan nu op mijn site.